Cykeltype

HVILKEN CYKELTYPE ER DU TIL?

STREET

Street cyklen er et forholdsvis nyt begreb. Det dækker over en krydsning af basic og raceren. Den har racerens geometri, fladt styr, smalle racer dæk og udvendige gear. Fitness cyklen er en cykel der indfrier den hastighedskrævende cyklist krav igennem sin meget levende opbygning.

CITY

Generelt har citybike-modellerne et bredt udtryk, uden at virke tunge. Mulighederne er mange og oplevelserne venter forude. Fra fornøjelig hverdagskørsel til fantastiske cykelferier.

Cykelhandlerne har et meget bredt og komplet udvalg i netop denne cykeltype. Forskellige fabrikanter kan kalde denne cykeltype alt fra citybike til Streetbike. Det kan ofte være nødvendigt at rådføre sig med cykelhandleren om hvilken Citybike, der passer til cykelbehovet og prøve en tur på de forskellige muligheder, der foreslås.

KLASSISK

Den klassiske cykel kendetegnes ved sit robuste udseende og oprette kørestilling. Cykeltypen er oftest forsynet med en lukket kædekasse, der beskytter kæden og buksebenet mod snavs. Den klassiske cykel anvendes oftest i byerne og forsynes ofte – især på damemodellen – med indkøbskurv og kraftig bagagebærer.
En afart af denne cykeltype kaldes en shopping cykel.

LANDEVEJ

Cyklen hvorfra de fleste cykler stammer. Vi kender alle cykeltypen, enten via egen erfaring eller fra de mange tv udsendelser.

Man benytter altid udvendige gear for at mindske friktionen. Racer styret tjener det formål, at man får en kørestilling ned over cyklen for at bryde vinden mest effektivt.
Udover at bryde vind opnår man også den fordel, at et racerstyr byder på mange kørestillinger så træthed i arme og ryg formindskes på lange ture.

De smalle dæk er monteret for at skabe høj hastighed. På raceren er der gjort alt for at optimere stivhed og spare vægt.

MOUNTAINBIKE

Verdens mest udbredte cykeltype. Det er ofte hørt at Danmark ikke kan skabe udfordring til en sådan cykel.

Det kan kun være sagt af en der ikke sat sig op på sin mountainbike en søndag morgen, nydt skoven vågne, og ellers lade sig udfordre af de mange muligheder for kørsel i forskelligt terræn i f.eks. de skove, hvor MTB kørsel tillades.

Det er vel også på sin plads at nævne at Danmark har fejret store triumfer på MTB. Vi har haft op til flere verdensmestre i diciplinen cross country og er pænt repræsenteret i discipliner som down hill, bikers cross, trial og dirt. Der opleves en støt stigende interesse for at benytte MTB til sport.

Cykeltypen indbyder til at køre alle vegne og er storartet til storbyens jungle. Dens brede dæk redder ofte sin rytter fra skæve hjul.

MTB findes med såvel udvendige som indvendige gear. Skal du kun bruge til kortere ture, anbefaler vi indvendige gear. Skal du derimod benytte cyklen til længere transport, eller i skoven, er det de udvendige gear, der bør vælges.

De udvendige gear findes i forskellige kvalitets niveauer. For at indkredse nøjagtig hvilken type man skal vælge, er du nødsaget til at drøfte det med cykelhandleren, så I sammen finder den rigtige MTB til mange timers morskab.

Generelt er der at sige om kvalitetsvalget, at jo bedre du vælger, desto længere vil det virke præcist og kontant.